O mně ...

… jsem nadšená propagátorka živé stravy a japonské estetiky. Miluju zeleninu kvůli její jedinečné schopnosti obnovovat zdraví a harmonizovat tělo i duši … 

… a proto vznikla Zele(ná)nina 

(Marta „Flajš“ Fleischhansová)

V roce 2014 jsem založila projekt Rawberry. Baví mě připravovat cateringy a občerstvení, které lahodí oku i chuťovým buňkám.  Vařím/nevařím pro skupiny na několikadenních pobytech a retreatech – většinou vegansky, s velkým poměrem raw food. 

Spolu se zeleninovými skřítky chodím do škol a školek s workshopem Laboratoř Zelené Niny – o zelenině se zeleninou. Pořádám workshopy i pro dospělé, přednášela jsem na festivalu Evolution. Podílela jsem se na projektu Food of Love s Evou KavkovouJsem certifikovaným výživovým poradcem se zaměřením na živou stravu, ale nevyhýbám se ani jiným způsobům stravování. 

Z vlastní zkušenosti vím, že zdravotní stav a kondice se odvíjí od toho, co jíme, jak přemýšlíme a jak se ke svému tělu chovámeTělo, které je v rovnováze a není zmatené, si vybírá to, co mu prospívá.  

 

Několik let zpátky jsem se ale zdravě vůbec necítila, naopak …

 

Začalo to postupně, plíživě, v plné síle v roce 2006. Pracovala jsem na plné obrátky – rozjížděla jsem nový hudební program pro americké studenty na New York University Prague a zároveň jsem se jako správce starala o kolej, kde studenti bydleli.

Studovala jsem prezenčně obor Japonská studia na Filozofické fakultě v kombinaci s prací a každý den jsem trávila hodně času učením. Na rozdíl od spolužáků, kteří byli řádově o deset let mladší, jsem s japonštinou docela zápolila a musela jsem se připravovat opravdu intenzivně, často dlouho do noci.  

Mám v povaze vše dělat s přehnanou pečlivostí. Téměř cokoli, čím jsem se kdy zabývala, jsem se snažila dělat lépe, než bylo v mých silách a možnostech. Byla jsem ve velkém časovém tlaku a stresu. Ponocovala jsem a nepříliš kvalitně jsem se stravovala. 

Měla jsem minimum času pro sebe, aniž bych si to uvědomovala. Tehdy jsem nevnímala, že mi něco (kromě času) chybí, protože všechny ty činnosti – práce, studium, vztah i další aktivity – mě bavily. 

 

Někdy v téhle době jsem začala mít vracející se respirační obtíže, s častými záněty průdušek a úporné bolesti břicha. A potíže a bolesti se stupňovaly….

Nebyla jsem schopna strávit ani malou porci luštěnin a většinu zeleniny.  Čerstvou zeleninu vůbec, vařenou jen občas a malé množství. Na řešení zdravotních problémů jsem neměla čas a odsouvala ho. Priorita byla hlavně práce a studium. 

Nakonec se z toho vyvinulo 8 let nepřetržitých bolestí břicha, provázených  respiračními obtížemi. Absolvovala jsem všemožná vyšetření – gastroenterologii, gastroskopii a spoustu různých testů. Nikdy se na nic zásadního nepřišlo. Od plánované laparoskopické operace mě naštěstí uchránilo první těhotenství.

Návštěvy lékařů jsem kombinovala s alternativními metodami. Celostní a čínská medicína, byliny, homeopaté… Vyšetření, preparáty, léky, bylinky, potravinové doplňky, to vše něco stojí a i když došlo k mírnému zlepšení, obtíže stále přetrvávaly.

Rady odborníků se v něčem shodovaly, často se ale dost lišily a někdy si dokonce i protiřečily. Musela jsem hodně experimentovat a zkoušet. Doporučená strava byla pro mě v mnoha případech nevhodná – nedokázala jsem trávit to, co většina odborníků a léčitelů považovala za vhodnou stravu.

 

Radost z jídla, radost ze života …

 

Vyzkoušela jsem různé stravovací a výživové směry, zásadní pro mě byla makrobiotika a přes ni jsem se dopracovala k raw food. Prošla jsem si obdobím poučování okolí, kdy jsem byla přesvědčená o tom, že když to pomáhá mně, musí to přeci fungovat všem.  Postupně jsem došla k tomu, že mnohem lepší než přesvědčovat a nutit, je inspirovat a představovat neotřelé kombinace a pestrou paletu jídel, složených hlavně ze zeleniny, semínek, oříšků, mořských řas, bylinek a dalších darů přírody.

Zároveň jsem zjistila, že dysbiózu nebo další poruchy trávení a k tomu často přidružené respirační a kožní potíže je nezbytné léčit nejen úpravou stravy, ale také změnou životního stylu a postojů k životu. V osobním rozvoji nikdy není člověk na konci a stále je co zlepšovat, ale důležité je začít.

 

Znalosti, které jsem načerpala, jsem začala využívat ve svých nově vzniklých pracovních aktivitách ….

 

Jestli se zajímáte o to, jak zlepšit svůj zdravotní stav, jak odlehčit svému organismu, jak se zbavit potíží s trávením, ráda vám prozradím, co pomohlo mně a vyléčilo moje neduhy.

Naučím vás tvořit nové kombinace jídel, která jsou nejen zdraví prospěšná, ale i chutná a zároveň esteticky vyladěná. 

A třeba vám i ušetřím čas hledáním informací.  

Ještě něco málo o mně …

 

Dříve jsem pracovala na sekretariátu prezidenta Václava Havla (1996-99), 17 let působila na New York University Prague, nejdéle jako koordinátorka hudebního programu, získala jsem bakalářský titul v oboru Japonská studia na FFUK (2008).

Mojí velkou láskou je hudba – zpívala jsem v několik pěveckých sborech, hraju na ukulele. Manažersky jsem podporovala úžasné hudebnice a skladatelky Beatu Hlavenkovou a Dorotu Barovou. V současné době působím v centru Be Balanced

Baví mě japonská kaligrafie, tušová malba, mozaika, kreslení mandal a historických budov, tvoření koláží a další kombinované techniky. Ráda chodím, běžkuju, plavu, bruslím, cvičím jógu, medituju a fotím. 

Mám tři úžasné, zdravé děti.

V roce 2021 se účastním dobrovolnického výcviku paliativní péče pro mobilní hospic Cesta domů.

Foto Agnes Vanilková
Facebook
Instagram