Dřínky à la olivy

Máte-li někde v dosahu dřín, který je obsypaný dřínky, neváhejte, trhejte, nakládejte.

Je to totiž vynikající lokální „superfood“.

Pevné, ne zcela zralé dřínky (mohou být i zelené) zbavíme stopek, opereme a zalijeme ve sklenici slanou vodou.

Na 1 litr vody odměříme 250 g himálajské soli, svaříme a necháme vychladnout. Zalijeme dřínky, zavřeme sklenici a necháme stát v teple týden až deset dní. Dřínky klesnou na dno sklenice a tak poznáte, že je hotovo.

Už se nám stalo, že ani po dvaceti dnech neklesly, tak jsme je uznali jako připravené.

Do čistých skleniček vrstvíme scezené dřínky, stroužky česneku a bylinky – např. dobromysl, oregano, estragon, lichořeřišnice, šalvěj, rozmarýn, popenec, řebříček a tak dále, co máte zrovna po ruce nebo máte oblíbené.

Zalijeme až po okraj panenským olivovým olejem a uchováme ve sklepě nebo chladné spíži.

Necháme odležet nejméně jeden měsíc než poprvé ochutnáme.

Levitující dřínky v solném roztoku – příprava na skvělé „superfood“ – dřínky à la olivy – nedáme na ně dopustit, už je vyrábíme několik let díky videonávodu od Melanie a Štěpána Matějkových ze Síly pro život– 1. díl zde a druhý díl. Recept je popsán i v Kuchařce ze Svatojánu. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *