Rybíz a moruše dohromady?
Úžasná kombinace.
Samotného rybízu se člověk většinou moc nepřejí. Oproti jinému ovoci je i v plné zralosti docela kyselý, což je způsobeno vysokou dávkou vitamínu C –
– jedna bobulka obsahuje kolem 2 miligramů – 50 kuliček by tedy mělo pokrýt doporučenou denní dávku.
![currants-3538617_1280 currants-3538617_1280](https://zelenanina.cz/wp-content/uploads/elementor/thumbs/currants-3538617_1280-pa2xds5ncau6zi1pphqf9dknnflhguolc2kotyz3xc.jpg)
Má také vysoký obsah betakarotenu – tedy provitamínu A, vitamínu B3 a B5, navíc i draslíku, vápníku, železa, hořčíku a manganu.
Je to opravdová vitamínová a minerálová bomba, podporující obranyschopnost, imunitu, trávení a dobrou náladu.
Rybíz patří mezi srstkové bobuloviny, pěstování je téměř bezúdržbové a na zahradách je velmi rozšířen.
Pokud se ale zpracuje obvyklým způsobem – do marmelády nebo do koláče – ztratí hodně svých benefitů, především vitamín C, který při zahřívání mizí.
Proto je skvělé ovoce zpracovat velmi šetrně - např. sušením v sušičce do 42 °C
![](https://zelenanina.cz/wp-content/uploads/2021/07/berry-4285322_1920-683x1024.jpg)
Abychom vyvážili kyselost rybízu, je šikovné smíchat ho s nějakým sladkým ovocem. Např. banány, hruškami, datlemi a nebo třeba morušemi, které dozrávají ve stejnou dobu jako rybíz.
Na zahradách a sadech nebývají morušovníky tak často k vidění jako v minulosti, ale můžete na ně narazit třeba někde u cesty. My jsme se jich nemohli nabažit v Banátu na Rovensku, kde rostou prakticky po celé vesnici.
Stejně jako u rybízu i u moruší existuje několik barevných variant. Bílé, fialové, nafialovělé.
Moruše disponují vysokým obsahem vlákniny – podporují tedy trávení, jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínu C, K, B1, B2, B3, železa, draslíku, hořčíku, manganu, zinku, fosforu a antioxidantů.
Recept na rybízovo-morušové kůže
- rybíz odstopkujte
- moruše můžete nechat se stopkami
- doplňte dle chuti vypeckovanými datlemi nebo datlovou pastou, případně jiným sladkým ovocem
- můžete použít i jiné sladidlo – já mám v oblibě březový cukr xylitol a kukuřičný erythritol nebo čekankový sirup
– rozmixujte do hladka a nalijte na nepřilnavé fólie do sušičky ovoce
– vrstvu hmoty rozetřete do výšky 0,7-1 cm
– sušte přibližně 7 hodin.
– poté kůže odloupněte od fólií a můžete nastříhat nebo vykrájet do libovolných tvarů.
Trvanlivost kůží je několik měsíců, podobně jako u křížal nebo jiného sušeného ovoce. Jsou skvělé na cestování, protože skoro nic neváží a navíc kromě energie dodají i spoustu vitamínů.
V souvislosti s tímto receptem by vás možná mohl zajímat recept na kdoulové kůže.
![](https://zelenanina.cz/wp-content/uploads/2021/07/20210714_073646-946x1024.jpg)
Kůže na obrázku jsem vyzdobila květy turanu, který jsem objevila nedávno na zahradě. Docela se mi líbí teorie, že bylinky, často ve formě plevelů, přicházejí k pěstitelům do zahrady podle jejich aktuálních potřeb. Tedy když někdo řeší nějaký zdravotní problém, objeví se ty správné byliny, aby případné neduhy poléčily. A k nám letos dorazil turan a narostl do metrové výšky.
Turan roční – říká se mu také přerostlá sedmikráska – je úžasná léčivka, kterou měli v oblibě i indiáni. Navíc velmi dlouho vydrží ve váze. Více o účincích turanu najdete zde.
Nejnovější příspěvky:
![](https://zelenanina.cz/wp-content/uploads/2024/01/Zelena-nina-ramecek.png)
Chodím do škol a školek s workshopem Laboratoř Zelené Niny, který je o zelenině, se zeleninou a zde se stávám Zelenou Ninou. To jméno už ke mně přirostlo.
Dospělým nabízím od podzimu 2023 kraniosakrální ošetření.