Rybízovo-morušové kůže

Rybíz a moruše dohromady? 

Úžasná kombinace.

 

Samotného rybízu se člověk většinou moc nepřejí. Oproti jinému ovoci je i v plné zralosti docela kyselý, což je způsobeno vysokou dávkou vitamínu C – 

– jedna bobulka obsahuje kolem 2 miligramů – 50 kuliček by tedy mělo pokrýt doporučenou denní dávku.  

 

currants-3538617_1280

Má také vysoký obsah betakarotenu – tedy provitamínu A, vitamínu B3 a B5, navíc i draslíku, vápníku, železa, hořčíku a manganu

Je to opravdová vitamínová a minerálová bomba, podporující obranyschopnost, imunitu, trávení a dobrou náladu.

Rybíz patří mezi srstkové bobuloviny, pěstování je téměř bezúdržbové a na zahradách je velmi rozšířen. 

Pokud se ale zpracuje obvyklým způsobem – do marmelády nebo do koláče – ztratí hodně svých benefitů, především vitamín C, který při zahřívání mizí. 

 

Proto je skvělé ovoce zpracovat velmi šetrně - např. sušením v sušičce do 42 °C

Abychom vyvážili kyselost rybízu, je šikovné smíchat ho s nějakým sladkým ovocem. Např. banány, hruškami, datlemi a nebo třeba morušemi, které dozrávají ve stejnou dobu jako rybíz.

 

Na zahradách a sadech nebývají morušovníky tak často k vidění jako v minulosti, ale můžete na ně narazit třeba někde u cesty. My jsme se jich nemohli nabažit v Banátu na Rovensku, kde rostou prakticky po celé vesnici.

Stejně jako u rybízu i u moruší existuje několik barevných variant. Bílé, fialové, nafialovělé. 

Moruše disponují vysokým obsahem vlákniny – podporují tedy trávení, jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínu C, K, B1, B2, B3, železa, draslíku, hořčíku, manganu, zinku, fosforu a antioxidantů.


Recept na rybízovo-morušové kůže

  • rybíz odstopkujte
  • moruše můžete nechat se stopkami
  • doplňte dle chuti vypeckovanými datlemi nebo datlovou pastou, případně jiným sladkým ovocem
  • můžete použít i jiné sladidlo – já mám v oblibě březový cukr xylitol a kukuřičný erythritol nebo čekankový sirup

– rozmixujte do hladka a nalijte na nepřilnavé fólie do sušičky ovoce 

– vrstvu hmoty rozetřete do výšky 0,7-1 cm

– sušte přibližně 7 hodin. 

– poté kůže odloupněte od fólií a můžete nastříhat nebo vykrájet do libovolných tvarů.

Trvanlivost kůží je několik měsíců, podobně jako u křížal nebo jiného sušeného ovoce. Jsou skvělé na cestování, protože skoro nic neváží a navíc kromě energie dodají i spoustu vitamínů.

V souvislosti s tímto receptem by vás možná mohl zajímat recept na kdoulové kůže.

Kůže na obrázku jsem vyzdobila květy turanu, který jsem objevila nedávno na zahradě. Docela se mi líbí teorie, že bylinky, často ve formě plevelů, přicházejí k pěstitelům do zahrady podle jejich aktuálních potřeb. Tedy když někdo řeší nějaký zdravotní problém, objeví se ty správné byliny, aby případné neduhy poléčily. A k nám letos dorazil turan a narostl do metrové výšky.

Turan roční – říká se mu také přerostlá sedmikráska – je úžasná léčivka, kterou měli v oblibě i indiáni. Navíc velmi dlouho vydrží ve váze. Více o účincích turanu najdete zde.

 

Nejnovější příspěvky:

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *