Topinamburové chipsy

Rostliny topinamburů se podobají stonkem, listem i květem slunečnicím. Patří do čeledi hvězdnicovitých a rodu slunečnice. Je to docela plevelná rostlina, do další sezóny stačí ponechat v hlíně pár malých hlíz, aby z nich vyrostly nové rostlinky, které budou zase plodit. Doporučuji pěstovat je odděleně od ostatních rostlin, jinak se jich nezbavíte :).

Podzemní hlízy se mohou sklízet od podzimu do jara. My je na zahradě většinou sklízíme na přelomu února/března, jsou totiž mrazuvzdorné, podobně jako třeba růžičková kapusta. Je to velká radost si je na sklonku zimy, kdy skoro nic nedozrává, vykopat.

Jakmile se vyndají ze země, je potřeba je dobře skladovat v písku nebo zemině, aby nevysychaly nebo neklíčily. A nejlépe je všechny co nejdříve spotřebovat.

Topinambury mají specifickou chuť, syrové chutnají trochu jako oříškové kedlubny, mohou se vařit, péct, grilovat… 

Když jich najednou máte doma velké množství a krémové polívky jsou všichni už přejedení, je ideální je zpracovat v sušičce jako chipsy. 

  • topinambury dobře omyjeme a oškrábeme (drsňáci slupky nechávají)
  • nakrájíme je na tenké plátky
  • osolíme a necháme chvíli stát – hlízy pustí vodu, tu slijeme
  • přidáme oblíbené koření – mně se osvědčilo kari nebo sladká paprika
  • prolejeme olivovým olejem, je dobré olejem nešetřit – na kilo topinamburů přibližně 4-6 lžic oleje
  • rukama pořádně promícháme, aby se koření, sůl a olej dostaly ke všem plátkům
  • rozložíme na pláty do sušičky a sušíme do křupava na 42°C – nejlépe 24 hodin

Topinambury obsahují inulin a pektin, na rozdíl od brambor jsou vhodné pro diabetiky, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v organismu, jsou prospěšné pro játra, ledviny a vyrovnávají krevní tlak. Navíc dostávají z těla infekce, toxiny a jedy. 

Takže se vyplatí vyrobit si zdraví prospěšné topinamburové chipsy do zásoby, vysušené vydrží dlouho.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *