Zázvorové sušenky extra křupavé

Tyhle raw sušenky, přestože jsou plné kokosu, chutnají i lidem, kteří kokos zrovna nevyhledávají. Pokud je dobře vysušíte, jsou božsky křupavé a nebesky se rozplývají na jazyku. Inspirací mi byl recept od skvělé raw kouzelnice Missue Raw Food – najdete ji také na Facebooku.

Ingredience: 

  • 1,5 hrnku mandlí namočených přes noc 
  • 2 hrnky strouhaného kokosu namočeného přes noc (vody jen k ponoření kokosu, ne víc)
  • 3/4 hrnku vypeckovaných datlí namočených alespoň na 1 hodinu
  • větší kus zázvoru – cca 8 cm dlouhý a 3 cm široký
  • 1 lžička kurkumy 
  • 3 lžičky sušené citrónové trávy (můžete dát i čerstvou – necelý jeden stonek)
 

Z mandlí slijeme vodu, kokos použijeme i s vodou, přidáme datle (datlovou vodu zatím uschováme) a vše nasypeme do mixovací nádoby. Zázvor oloupeme, nastrouháme a spolu s kurkumou a citrónovou trávou přidáme k mandlím a kokosu a mixujeme. Pokud je hmota moc tuhá, přidáváme vodu z datlí až do jemné konzistence.

Těsto rozetřeme na pláty sušičky potravin rovnoměrně, ve vrstvě asi 1 – 1,5 cm. Zubatou stěrkou (podobnou používám na rozetření lepidla na mozaiky) vytvoříme proužkovanou strukturu, nezubatou stěrkou vykrojíme tvary, které se nám líbí – obdélníčky, čtverečky, trojúhelníčky….

Sušíme při 42 °C – cca 20 hodin. Sušenky uchováváme v uzavřené nádobě, aby zůstaly pěkně křupavé.

K tomuto receptu mě přivedla Míša Bratrychová, alias Missue Raw Soul