Kdoulové kůže

Nevíte co s kdoulemi, marmelád máte plný špajz? 

 

Vyrobte si extra mňamku, která je plná vitamínu C a rychle zmizí. 

 

Kdoule omyjte, vykrájejte jádřince, nakrájejte na kousky, maličko podlijte a vařte se svitkem skořice do měkka. Skořici vyjměte, rozmixujte, propasírujte přes jemnější sítko (zbavíte se tvrdších kousků), přislaďte třeba xylitolem nebo kokosovým cukrem a naneste hmotu na pláty v sušičce na ovoce. 

Sušte cca 7 hodin na 42 stupňů. Můžete i na vyšší teplotu, protože raw kůže už z toho nebudou. 

 

Chutnají lépe než gumoví medvídci.

 

Donedávna jsem nevěděla, že existuje kdoule a kdoulovec.

 

Kdoule rostou na stromech – jsou to plody velikosti většího jablka a mají na sobě chloupky. Syrové nejsou moc dobré, lepší jsou tepelně zpracované.

Kdoulovce rostou na keřích – často se s nimi setkáte ve volné přírodě i na zahradách, protože mají nádherné tmavorůžové květy.  Jejich vůně je nádherná, plody se přidávají do prádla, aby ho hezky ovoněly.  Kvůli vysokému obsahu pektinu se používají na zahušťování a přikyselování marmelád. Dají se také přidávat do nakládané zeleniny pro zpestření a přikyselení.

Plody jsou menší, většinou bez chloupků, dost tvrdé, velmi kyselé, ale po tepelné úpravě jedlé. 

Jádřince mají jiný typ zrníček. Oproti kdoulím, kde jsou jádřince podobné jablečným nebo hruškovým, mají kdoulovce semínka velká, pohromadě ve skupinách a po rozříznutí jsou takhle krásně symetrické.

V souvislosti s tímto receptem by vás možná mohl zajímat recept na rybízovo-morušové kůže.

Nejnovější příspěvky:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *